Tirsdag d. 4. maj 2021, Kl. 20:00 til kl. 21:00

I år er det 81 år siden, at Danmark blev besat – krigen varede som bekendt 5 år – endelig kom befrielsen den 4 maj 1945 – det er 76 år siden.

Sidste år, år 2020, som var 75 året for befrielsen fik vi ikke lov at holde gudstjeneste på grund af Covid 19 – men i år bliver det til noget, vi holder mindegudstjeneste i Kirken og både borgmesteren i Holbæk Kommune Christina Krzyrosiak Hansen og sognepræst Michael Rosendal medvirker ved Mindegudstjenesten, fordi det er af stor betydning kirkeligt og folkeligt vedblivende at markerer denne for vort land så vigtige historiske dag.

For selvfølgelig kan man spørge: Minder og vor historie – hvad kommer den krig for længe siden os ved – hvad betydning har krigen i dag og ikke mindst, befrielsen?

En del af svaret ligger indeholdt i det stigende antal deltagere, der i tiden op til i dag her i Holbæk, har deltaget i mindegudstjenesterne.

For faktum er, at krigen historisk tidsmæssig har fjernet sig, men betydningsmæssig rykket tæt på – for i vores tid er der få vidner tilbage, som oplevede de fem mørke år og befrielsen, da vi med hjælp udefra kastede det tyngende åg af os.

Opbakningen og deltagelsen i gudstjenesten vidner om, at vi navnlig i dag ikke kan tage freden for givet – verden er skrøbelig – bevæger sig på et knivsæg – derfor er det så vigtigt, at vi i generationerne efter dem, som oplevede krigen, kan begrunde over for de yngre generationer, hvorfor freden er så vigtig; og at freden dengang var dyrekøbt – en fred, som vi, der lever i dag, nyder godt af.

Derfor håber vi, at vi får lov at fortsætte traditionen med en mindegudstjeneste – ganske vist må vi i år undvære turen med fakkeltog gennem byen med Holbækgarden i spidsen og besøget på rådhuset hos borgmesteren – for i år samler vi hele fejringen og markeringen i kirken.

Alle er velkomne til arrangementet!

4. maj mindegudstjeneste
Michael Rosendal