Tirsdag d. 4. maj 2021, Kl. 20:00 til kl. 21:00

I år er det 81 år siden, at Danmark blev besat - krigen varede som bekendt 5 år - endelig kom befrielsen den 4. maj 1945 - det er 76 år siden. Sidste år, år 2020, som var 75-året for befrielsen, fik vi ikke lov at holde gudstjeneste på grund af covid-19 - og i skrivende stund er der ingen, der ved, om det kan lade sig gøre, ja men håbet vokser, mens jeg skriver om denne kirkelige markering af denne for vort land så vigtige mindedag.

Minder og historie - hvad kommer den krig for længe siden os ved - hvad betydning har krigen i dag og ikke mindst, befrielsen? En del af svaret ligger indeholdt i det stigende antal deltagere, der gennem min tid her i Holbæk har deltaget i mindegudstjenesterne.

Men faktum er, at krigen historisk tidsmæssigt har fjernet sig men betydningsmæssigt rykket tæt på - for i vores tid er der få vidner tilbage, som oplevede de fem mørke år og befrielsen, da vi med hjælp udefra kastede det tyngende åg af os.

Opbakningen og deltagelsen i gudstjenesten vidner om, at vi navnlig i dag ikke kan tage freden for givet - verden er skrøbelig - bevæger sig på en knivsæg - derfor er det så vigtigt, at vi i generationerne efter dem, som oplevede krigen, kan begrunde over for de yngre generationer, hvorfor freden er så vigtig; og at freden dengang var dyrekøbt - en fred, som vi, der lever i dag, nyder godt af.

Derfor håber vi, at vi får mulighed for at fortsætte traditionen med en mindegudstjeneste og en tur med Holbækgarden gennem byen til den gamle byrådssal, hvor Holbæks borgmester vil tage imod os.

Alle er velkomne til arrangementet!

4. maj mindegudstjeneste
Michael Rosendal