Kom og løs den bundne jord

Kom og løs den bundne jord

Kom og løs den bundne jord

# Præsteklummer

Kom og løs den bundne jord

Vi er i en overgangstid – hvor vindene får lov til at bestemme farten, hvormed foråret vil komme – for komme gør det. 

Da jeg i sin tid var præst på Fyn og med min familie boede i præstegården i Mesinge satte jeg allerede i januar hvert eneste år de første kartofler til spiring i præstegårdens lune kælder – det kan vel være, det var tidligt, men jeg tror jeg altid har haft det ligesom Blicher – der midvinter længtes mod foråret. Når først vi har passeret vintersolhverv og lyset tager til og udvider dagene – ja så ved vi, at foråret er på vej. Og så længes vi helt selvfølgeligt.

Lyset bryder langsomt frem i denne tid og selvom det varer noget, før man kunne se det på kartoflerne, så viste tegnene sig snart, når først lyset var vendt og på vej tilbage.

Kom og løs den bundne jord – denne sætning fra Blichers salme minder mig om lignelsen om de betroede talenter. Den handler om en rig mand, der rejser udenlands og mens han er væk, betror han sin formue til 3 ansatte. En får den største del af pengene, en anden noget mindre og den sidste en mindre del endnu, selvom det stadig er en god sum penge, der kan give mange renter.

Da den rige mand kommer hjem, gør han regnskab med sine tjenere – den, som fik mest, har fordoblet sin Herres formue – ligeså har han med den næststørste sum. De får ros og kan gå ind til deres Herres glæde, som der står i lignelsen

Men ham, der fik den mindste del, har ikke fordoblet sin formue – han har ikke ladet pengene arbejde – nej, han gravede i stedet sine penge ned af frygt for sin Herre. Og hans Herre kalder ham både dårlig og doven og til sidst smider han ham udenfor i mørket, og for at give denne dom eftertryk tilføjer Matthæus – derude i mørket skal der være gråd og tænders skæren.

Med andre ord – det er ikke til at misforstå, at manden dømmes udenfor, fordi han ikke har fortjent sin Herres rost, ej heller skal han gå ind til sin Herres glæde, som de andre to tjenere for hvem det hele er lykkedes.

Lignelsens pointe er den såkaldte Matthæuseffekt, der er berømt langt ind i finansverdenen – at den rette investering skal forsøges fordoblet, ja måske endda mangedoblet, ligesom vi har set, at priserne på fast ejendom har gjort det i visse egne af landet i de forgangne år.

Og måske er det det, der menes med sætningen: ”For enhver som har, til ham skal der gives og han skal have overflod, men den der ikke har, fra ham skal selv det tages som han har”

Hvis man ikke ser sig selv som et elsket barn af Gud, så har man ikke noget at give til sin næste. Men hvad der er afgørende, så ser man ikke sig selv som modtager af Guds kærlighed Så graver man det ned, man får – man holder det for sig selv. Det er netop hvad den tredje tjener gør.

Men det, som lignelsen ikke fortæller noget om, det er, at alle vi, der ikke klarer at få øje på Guds gaver til os – hans kærlighed – og som graver det ned, vi får og derved holder på det – og siden dømmes til at blive kastet udenfor i mørket – at vi ikke bare er fortabte – for derude i det mørke ingenting møder vi Guds Søn – han kommer derud efter os for hvem det ikke er lykkedes at se sig selv som et elsket Guds barn og giver alt det videre til vores næste, som vi får af Gud.

Vi havner derude i mørket alle sammen – vi lykkes i den forstand ikke – og den eneste, som ikke burde være derude i mørket, er Kristus, for han er det eneste menneske på jorden, for hvem det lykkes at give alt det videre, som han havde fået af sin himmelske Far. Han satsede alt og han fordoblede alt og han havde overflod, men han opgav det hele og kom ud for at hente os, som ikke formåede og aldrig formår at satse alt.

Så det Frelseren gør, er at løse os fra dommen og give os en ny begyndelse – ligesom den lune sydvestenvind atter løser den bundne jord og lader foråret komme på ny.

For dom og tilgivelse hænger sammen i kristendommen ligesom årstidernes vekslen gør det i naturen. 

Du vil måske også kunne lide...

0
Feed

Skt. Nikolai Sogn, Holbæk

Klosterstræde 7, 4300 Holbæk     7274-kka@km.dk     29 75 22 10